Memanah dan Undang-undang

| May 20, 2013 | 30 Komen

in the name of God, the supremely merciful, the most kind

Anda berminat untuk memanah, lebih-lebih lagi untuk memanah secara sunnah, malahan anda berminat untuk menjadi golongan ghuraba yang tekad untuk membebaskan diri dari segala bentuk perhambaan, kecuali perhambaan secara mutlak kepada Sang Pemilik Alam Semesta.

Tapi anda bimbang anda akan disalah-erti. Anda bimbang masyarakat awam akan curiga melihat anda, sebagai golongan yang berpotensi mencetuskan kekacauan kepada keamanan dan keharmonian.

Malaysia Laws relating to archery

Jika anda mempunyai keraguan untuk memiliki busur dan anak panah atau mengenai aktiviti memanah disebabkan faktor undang-undang, berikut adalah fakta penting yang anda perlu tahu.

Memanah digazetkan sebagai satu bidang sukan di Malaysia dan tertakluk kepada Akta Pembangunan Sukan 1997 (Laws of Malaysia – Sports Development Act 1997).

Busur dan anak panah diklasifikasikan sebagai peralatan sukan dan tidak memerlukan apa-apa permit atau lesen dari pihak berkuasa; untuk memiliki atau menggunakannya. Tidak ada pengkelasan khusus dari sudut ini yang membezakan antara busur tradisional, busur kompaun atau busur moden untuk pertandingan di sukan olimpik.

Namun begitu ada beberapa keadaan tertentu yang boleh menyebabkan anda ditangkap dan didakwa oleh pihak berkuasa yang berkenaan bersabit dengan panah dan busur.

1. Pelbagai kesalahan memburu dengan busur dan panah bersabit spesies hidupan liar yang diperlindungi.

RANG UNDANG-UNDANG PEMULIHARAAN HIDUPAN LIAR 2010 (Semenanjung Malaysia dan Wilayah Persekutuan Labuan).

http://www.parlimen.gov.my/files/billindex/pdf/2010/DR162010.pdf

Sehingga tarikh ini, busur dan panah adalah BUKAN senjata berburu yang sah di Malaysia.

2. Kesalahan yang boleh disabitkan mengikut Akta 357 Seksyen 6(1) Akta Bahan-bahan Kakisan dan Letupan dan Senjata Ofensif 1958.

Seksyen 6(1) Akta 357 memperuntukkan, mana-mana orang yang membawa atau memiliki di mana-mana jalan atau tempat awam apa apa senjata ofensif kecuali dengan kebenaran yang sah bagi maksud yang sah, adalah menjadi satu kesalahan dan jika disabit kesalahannya boleh dijatuhi hukuman penjara tidak lebih daripada dua tahun dan juga sebatan.

Kesalahan ini merujuk kepada semua jenis senjata berjadual* di dalam akta yang sama, tetapi terguna-pakai untuk segala jenis ancaman senjata lain secara UMUM dengan kehadiran 3 faktor berikut;

 1. Wujudnya ‘senjata ofensif’ iaitu apa-apa peralatan yang sekiranya digunakan untuk menyerang boleh mendatangkan kecederaan kepada tubuh badan.
 2. Berada di dalam tempat awam.
 3. Bermaksud mendatangkan kecederaan.

* Takrifan ‘senjata berjadual‘ bermaksud sebarang senjata ofensif yang disenaraikan di dalam Jadual Kedua Akta 357 (rujuk di bawah).

FAKTA 1 – Membawa busur dan panah sahaja tidak dianggap sebagai membawa senjata ofensif di tempat awam. Sentiasa pastikan anda tidak menjadi ancaman kepada orang lain.

FAKTA 2 – Di sebaliknya pula, membawa apa-apa senjata ofensif berjadual (walaupun tersembunyi) telah dianggap sebagai membawa senjata ofensif berbahaya di tempat awam.

http://www.sinarharian.com.my/semasa/pemandu-bas-didenda-rm1-000-miliki-senjata-berbahaya-1.82470

Senarai Senjata Ofensif Berjadual.

AKTA 357: AKTA BAHAN-BAHAN KAKISAN DAN LETUPAN DAN SENJATA BERBAHAYA 1958.

JADUAL KEDUA (Seksyen 2 dan 12).

 1. Segala jenis pisau, kadang-kala dikenali sebagai ‘flick knife’, yang mengeluarkan bilah secara automatik dengan menekan butang, spring dan sebagainya pada gagang pisau.
 2. Segala jenis pisau, kadang-kala dikenali sebagai ‘gravity knife’, yang mengeluarkan bilah dari gagang atau sarung melalui tekanan graviti atau kuasa pusat putaran, yang mana bila dilepaskan, akan terkunci pada tempatnya dengan sesuatu butang, spring, tuas dan sebagainya.
 3. Alat sebatan/libasan (whip) diperbuat daripada rantai basikal atau motosikal, atau seumpamanya.
 4. Semua jenis buku lima (knuckleduster).
 5. Semua jenis bilah atau alatan lain yang dilekatkan ke atas, atau membentuk sebahagian pam basikal, paip besi atau pemegang yang berupaya digunakan untuk menghiris atau menikam.
 6. Sebarang peralatan seperti pisau dengan tiga mata yang tajam dan hujung yang runcing, kadang-kadang dipanggil sebagai ‘bearing-scraper’.
 7. Senjata berbentuk kapak kecil.
 8. Sebarang pedang, keris, parang atau pisau yang padanya tertulis atau terukir sebarang perkataan, ayat atau gambaran yang berkaitan dengan sesuatu agama atau kepercayaan.
 9. Sebarang jenis pedang atau parang yang kebiasaannya digunakan sebagai senjata dan bukan untuk tujuan pertanian, kegunaan rumah atau taman bercucuk tanam.
 10. Lembing dan mata lembing.
 11. Panah-silang (crossbow).
 12. Patrolite, Stun Gun, Taser, Control Club atau peralatan seumpamanya, yang berkuasa bateri atau dari apa-apa juga sumber tenaga.

http://www.agc.gov.my/Akta/Vol.%208/Act%20357.pdf

Senjata berjadual hanya tidak menjadi kesalahan ketika berada di premis persendirian. TIADA permit dikeluarkan atau diperlukan untuk menyimpan senjata berjadual, tapi pastikan anda mempunyai sebab yang kukuh.

Kesalahan berkaitan senjata berjadual

Seksyen 7(1) Akta 357 memperuntukkan, sesiapa yang, melainkan bagi tujuan yang tidak menyalahi undang-undang –

(a) membawa atau memiliki di bawah kawalannya;
(b) membuat, menjual atau menyewakan atau menawarkan untuk menjual atau menyewakan; atau
(c) meminjamkan atau memberikan kepada mana-mana individu;

mana-mana senjata berjadual adalah menjadi kesalahan dan jika disabit kesalahannya boleh dijatuhi hukuman penjara tidak lebih daripada dua tahun, atau denda tidak melebihi dua ribu ringgit atau kedua-duanya sekali, dan bagi kesalahan kali kedua boleh dijatuhi hukuman penjara tidak kurang daripada satu tahun dan tidak melebihi tiga tahun.

Undang-undang sedia-ada sebenarnya bertujuan menjamin keselamatan dan ketenteraman awam. Jika anda memanah dengan sebab yang benar, tidak ada sebab untuk berasa gusar. Namun begitu, sentiasalah berwaspada dengan mengambil langkah keselamatan yang perlu semasa memanah kerana busur dan panah adalah senjata yang boleh membunuh dan juga mengakibatkan kecederaan yang serius.

pemanah-berkuda

m4s0n501
Difailkan dalam: Artikel
×

30 Komen kepada "Memanah dan Undang-undang"

Trackback | Suapan RSS Komen

 1. Hammer says:

  So maknenyer xyah kne ader lesen atau permit ler untuk memiliki busur nie???

 2. green arrow says:

  salam en.
  saya nak tanya jika saya ada crossbow.
  1. adakah diperlukan lesen.
  2. bagaimana nak dapatkan lesen.
  3. perlukan saya pernah berdaftar pertubuhan. cnth silat atau rela. untuk mendapatkan lesen.
  4. apakah hukuman jika memiliki crossbow.
  terima kasih.

  • Arramy Admin says:

   Tiada lesen dikeluarkan untuk crossbow sebagaimana tiada lesen dikeluarkan untuk lain-lain senjata berjadual. Crossbow hanya boleh disimpan di kawasan persendirian adan menjadi kesalahan untuk membawanya ke tempat awam. Disabit kesalahan boleh dijatuhi hukuman penjara tidak lebih daripada dua tahun dan juga sebatan.

 3. Muhammad Haikal Mukhtar says:

  Assalamualaikum Inche Admin.

  Jika busur dan anak panah di bawa ke tempat awam menjadi satu kesalahan ke?

 4. Ummu Hatim says:

  Salam…..Tuan….terima kasih banyak2 atas artikel & makluman yg mendalam ttg memanah. Banyak sy pelajari…..Cuma nk tnya boleh tak sy ambil & share makluman Tuan?

 5. Rosli says:

  Salam tuan…apakah senjata di atas boleh di gunakan sebagai pertahanan diri di rumah atau premis persendirian? sebagai contoh berlakunya kes rompakan dan sebagainya..terima kasih

  • Arramy Arramy says:

   wsalam, kalau ikutkan tafsiran undang-undang Malaysia, mempertahankan diri dengan senjata hanya boleh dilakukan setelah melarikan diri terlebih dahulu sehingga tiada tempat lagi untuk lari/bertemu dinding atau jalan mati. Kalau tidak, pihak berkuasa akan turut mendakwa mangsa dengan kesalahan menyebabkan kecederaan/mengambil tindakan melampau terhadap pemangsa.

   Namun ada ada faktor lain yang boleh diambil kira, seperti kehadiran tanggungan yang tidak dapat lari, seperti isteri dan anak-anak kecil. Mempertahankan diri dengan senjata adalah langkah terakhir, hanya untuk mencegah dari dicederakan/dibunuh, dengan mencederakan anggota badan pemangsa tanpa menyebabkan kematian.

   Memanah adalah dari jarak jauh, maka ada strategi taktikal dan faktor jarak yang perlu dipertimbangkan untuk melaksanakan maksud ini dengan berkesan.

 6. shahrul says:

  salam tuan.jika panah dibawa dalam perjalan untuk memanah ikan disungai adakan menjadi kesalah ketika membawanya??

 7. Shane says:

  saya ada rakaman cctv, seorang budak berumur 15 tahun membawa senjata yg tajam dan sengaja memotong wire computer di cyber cafe saya. Adakan orang ini dianggap bahaya? Boleh kan saya lapor kepada polis?

  Tapi kebanyakkan polis akan berkata, kalau u nampak orang ini lagi, call saya. Adakah polis tidak mengambil tindakan operasi untuk cari orang ini?

  • Arramy Arramy says:

   arramy.com tidak menyediakan khidmat soal-jawab untuk hal-hal pencegahan jenayah dan seumpamanya, hanya berkaitan memanah sahaja dan tanpa prejudis.

 8. Farahi says:

  Macam mana pula kalau memiliki pedang untuk tujuan sunnah dan berlatih teknik-teknik atau seni pedang di halaman rumah secara individu? adakah itu dilarang sama sekali?

  • Arramy Arramy says:

   Saya bukanlah pakar undang-undang, tetapi di atas ada diterangkan bahawa Akta Senjata Berjadual dikuat-kuasakan di kawasan AWAM, rumah pula adalah kawasan persendirian.

   Namun keadaan ini tidak terpakai apabila pihak Polis telah mengenal-pasti anda sebagai bermaksud mengancam keselamatan awam, di mana pemilikan Senjata Berjadual ketika ini boleh disabitkan dengan kesalahan, walaupun di premis persendirian.

 9. Ujang says:

  Salam Arramy,

  Saya bercadang utk membeli Bowfishing Kit dari luar negara. Adakah menjadi masalah bagi saya ketika melalui pemeriksaan kastam? Adakah ia salah sekira saya membawanya dalam keadaan tidak lengkap pemasangan?

 10. Amirul Fitri says:

  assalamualaikum. sy baru mmbeli busur Dan bermain di padang yg mmng tidak ade org gunakan di taman perumahan. adekah mnjadi satu kesalahan mengikut undang2?

  • Arramy Arramy says:

   waalaikumussalam

   Tiada masalah, tapi pastikan tuan mengambil kira soal keselamatan dengan ekstrim. Jawapan saya ini adalah tanpa prejudis

 11. zaki says:

  sakam tuan, saya nak beli broadhead dri us secara online,sangkut tak kat kastam,saya beli untuk personal use sahaja bukan untuk berniaga.

 12. Pekebun says:

  Tuan,
  crossbow sekiranya saya menggunakan untuk tujuan kebun iaitu untuk memanah kera atau tupai yg menjadi perosak tanaman saya, adakah salah disisi undang2?

  • Arramy Arramy says:

   Kesalahan dalam Akta Senjata Berjadual adalah pada memiliki crossbow di kawasan awam. Bagaimana crossbow tersebut digunakan adalah hal sekunder.

 13. wawa says:

  salam..
  seandainya saya ingin membuka pusat memanah di tanah persendirian utk org ramai..apa yg perlu saya lakukan dan pihak mane yg harus saya rujuk??

 14. rich john says:

  Hallo, mcmna nak bli busur n ank pnah kat malaysia,,bole ka sy bli kat achery shop luar ngra scra online,,adakah ianya x slah d sisi undang2 ngara kta?,,

  • Arramy Arramy says:

   Terdapat banyak penjual peralatan memanah tempatan, namun membeli dari luar negara adalah tidak salah dari segi undang-undang.

 15. wan says:

  salam sejahtera tuan,

  saya nak tanya, saya minat sukan memanah. saya hendak membeli crossbow secara online dan adakah crossbow saya lepas pos kastam? bolehkah tuan senaraikan kedai crossbow and compound bow kat malaysia?

Hantar Komen Anda